STWI

Viktiga miljömärkningar inom tyg och textilier

Här berättar vi om viktiga miljömärkningar inom tyg och textilier, däribland kläder, som vi tycker är särskilt viktiga. Vi ger dig även generella råd om miljömärkningar länst ner i artikeln.

Betydelsefulla miljömärkningar inom kläder

Bra miljöval

Märkningen Bra miljöval finns på allt ifrån fritidskläder till tvättmedel. Bra miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning som i korthet betyder att de produkter som är märkta med denna symbol är de som är minst skadliga för miljön inom sin produktkategori.

GOTS

GOTS är en miljömärkning som står för Global Organic Textile Standard, och betyder att de produkter som är märkta med detta varumärke uppfyller tuffa krav inom alla aspekter av hållbarhet. Alltså social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.

Bland de faktorer som GOTS  tar hänsyn till hittar du odling och plockning av råmaterialet, och beredning, tillverkning samt återvinning själva produkten.

Svanen

Kläder och textilier som är Svanenmärkta uppfyller krav som främst inkluderar att miljöpåverkan är låg för klädesplagget under hela livscykeln, alltså från framställning av råvara till återvinningen.

Precis som GOTS tar även Svanen hänsyn till alla faktorer inom hållbarhet såsom hur de anställda behandlas och vilket kvalitet produkten har.

Tänk på vad märkningen står för

Det finns butiker som skapar egna miljömärkningar som inte betyder så mycket, eller i värsta fall inget alls. Förutom att se upp för hittepå-märkningar ska du även tänka på vad märkningen säger.

Om vi tar Astma och Allergiförbundets märkning som exempel är den hur bra och tillförlitlig som helst. Deras märkning finns på produkter som är bra ur allergisynpunkt, men miljösynpunkten tar man inte lika stor hänsyn till.

Det är i sig inte dåligt, för det är inte den märkningens jobb, men det är däremot vårt gemensamma jobb att ta reda på hur mijövänlig produkten egentligen är.

En produkt som inte har farliga allergener i sig kan fortfarande ha tillverkats av personer som jobbar med dåliga villkor och av företag som inte tänker på miljön inom områden som exempelvis logistik och transport och återvinning.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera