STWI

Så fungerar ekonomisk hållbarhet

Att ekonomisk hållbarhet handlar om ekonomi förstår alla. Men vad är ekonomisk hållbarhet egentligen, och hur går det till att arbeta med ekonomisk hållbarhet?

Svar på dessa frågor och fler får du precis nu.

Vad är ekonomisk hållbarhet?

Ekonomisk hållbarhet handlar om att företag ska tjäna tillräckligt med pengar för att kunna växa utan att göra avkall på sociala eller ekologiska målsättningar. Kortfattat innefattar ekonomisk hållbarhet att företag ska tjäna pengar så att deras miljöarbete kan leva vidare och utvecklas.

3 exempel på ekonomisk hållbarhet

1. Att effektivisera sin försörjningskedja

Om ett logistikföretag effektiviserar sin försörjningskedja så att färre resor behöver göras tjänar de pengar på det, samtidigt som de sparar på miljön.

2. Att investera i ellastbilar

Om ett åkeri byter ut sina fossildrivna lastbilar till ellastbilar tjänar miljön på det, samtidigt som den omställningen är (eller snart kommer att vara) ekonomisk lönsam.

3. Att installera solceller på taket

Att installera solceller är en bra idé. Främst då företaget gör sitt för att planeten ska slippa vara beroende av olja och kol, men även för att företaget tjänar pengar på det.

Om ett företag väljer att installera solceller är investeringen ”nollad” på omkring 13 år, och efter det är solcellssystemet en ren förtjänst.

Ekonomisk hållbarhet och begreppet hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet är en viktig del av begreppet hållbarhet. Utöver ekonomisk hållbarhet finns ekologisk hållbarhet som handlar om att värna om miljön, och social hållbarhet som handlar om att man ska behandla människor med värdighet och inkludera alla i miljöarbetet.

Alla delar inom hållbarhet måste alltså vara uppfylla för att riktig hållbarhet ska uppstå.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera