STWI

Hållbarhet inom lån: Bryr sig låneförmedlare om hållbarhet?

Det finns många svenska företag som bryr sig om sitt hållbarhetsarbete, men hur är det med låneförmedlare såsom Sambla och Lendo. Bryr de sig om hållbarhet? Svar på den frågan och fler får du precis nu.

Bryr sig låneförmedlare om hållbarhet?

Ja, nästan alla låneförmedlare bryr sig om hållbarhet. Stora aktörer som Sambla, Enklare och Lendo har alla hållbarhetsplaner som de jobbar efter. Men informationssidor som informerar om lån har också hållbarhetsmål, såsom Expressen Låneguiden.

Vi tycker det är viktigt att vi förtydligar vad en låneförmedlare faktiskt är. En låneförmedlare jämför olika lån hos långivare och låter låntagaren välja vilket erbjudande hon vill ha.

Tjänsten är gratis för låntagaren och du binder inte upp sig för något. Lånejämförelsetjänsten får en ersättning av långivarna när de förmedlar ett nytt lån. Om du vill kan du tacka nej till alla låneerbjudanden utan att det händer någonting.

Hur jobbar låneförmedlare med hållbarhet?

Som vi har berättat på i denna blogg finns det tre dimensioner inom hållbarhet. Social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet. Nedan får du reda på hur majoriteten av låneförmedlarna jobbar inom varje kategori av hållbarhet.

Låneförmedlare och social hållbarhet

  • Kort information om vad det är: Social hållbarhet handlar främst om att ta hand om människan.

Inom social hållbarhet jobbar låneförmedlarna ungefär på samma sätt som banker och andra ekonomiföretag. De ser till att ha en inkluderande arbetsmiljö som maximerar möjligheten för att alla ska komma att trivas.

Bra arbetstider, rättvis lön, möjlighet till vidareutbildning och medverkande inom beslutsfattandet i företaget är viktiga punkter inom social hållbarhet som nästan alla låneförmedlare fokuserar på.

Låneförmedlare och ekonomisk hållbarhet

  • Kort information om vad det är: Ekonomisk hållbarhet handlar främst om att företaget både ska arbeta hållbart och kunna tjäna pengar.

Låneförmedlare tar sällan upp att de vill tjäna pengar, och hur de tjänar pengar. Men att tjäna pengar är inget man ska skämmas över, utan ekonomisk vinst finns det inga företag kvar som kan vara hållbara.

Att berätta hur de tjänar pengar, och hur de ska tjäna mer pengar i framtiden, kan förstås vara känsligt ur konkurrenssynpunkt. Det har vi full förståelse för.

Låneförmedlare och ekologisk hållbarhet

  • Kort information om vad det är: Ekologisk hållbarhet handlar om att man ska ta hand om miljön på ett sätt som gör att kommande generationer också kommer kunna nyttja jordens resurser på ett hållbart sätt.

Låneförmedlarna pratar mycket om att de vill minimera sina koldioxidutsläpp genom att dra ner på sin energikonsumtion. Många av låneförmedlarna berättar också att de utbildar sin personal om hur man värnar om miljön på bästa sätt.

En organisation som många låneförmedlare är med i är Co2 Neutral Website. Det är ett företag man betalar pengar till för att licensiera sitt företag som klimatsmart inom CO2-utsläpp.

Co2 Neutral Website-projektet miljökompenserar de utsläpp som webbsidan ger upphov till med 200 %. Lånejämförelsetjänsternas miljöpåverkan räknas i detta fall i antal sidvisningar.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera

Skip to content