STWI

Så påverkar VPN-tjänster miljön – och vad är en VPN?

I denna artikel berättar vi först kort om vad en VPN är, och därefter försöker vi svara på hur VPN-tjänster påverkar miljön. Vi berättar även om tips som VPN-användare kan använda sig av för att minska sin miljöpåverkan.

Vad är en VPN?

En VPN är ett program som anonymiserar din internetuppkoppling och därför ser till att du blir anonym på internet. VPN-tjänster ser också till att du kan byta land på nätet, och till exempel låtsas surfa i Sverige eller Norge om du egentligen befinner dig i ett annat land såsom Spanien.

I Listaroos vad är VPN-artikel har de publicerat en bild som de gett till oss. Där förklarar de hur en VPN fungerar på ett översiktligt sätt.

Läs gärna deras artikel för att få reda på hur en VPN fungerar i detalj, vad du kan göra med en VPN och vilka VPN-tjänster som passar bäst för nybörjare.

Hur påverkar en VPN miljön?

Som du ser nedan består en VPN-tjänst av servrar som skyddar din internetuppkoppling och VPN-appar som gör att du själv kan styra din VPN-uppkoppling.

Man kan säga att du själv bestämmer hur du ska skyddas med VPN-programmet och att VPN-servrarna möjliggör att du blir skyddad från övervakare.

Detta är dåligt för miljön

VPN-apparna kräver lite mer ström av din enhet, främst på grund av den kryptering som krävs för att VPN-tjänsten ska kunna göra dig anonym på nätet. I korthet; energiförbrukningen för din enhet ökar.

Nästan alla VPN-tjänster fungerar på dator, surfplatta och mobil.

VPN-företagens servrar kräver stora mängder ström för att fungera, och även det påverkar miljön. Mer detaljerat är det alltså datacentren där VPN-servrarna finns som bidrar med att miljön belastas.

Det finns ingen seriös undersökning där man räknat på hur miljövänliga VPN-tjänster är. Men miljöfördelar med VPN-tjänster finns också. De viktigaste av dessa berättar vi om nedan.

Detta är bra för miljön

Med tanke på att VPN-tjänster som företag använder möjliggör säkert distansarbete (arbete från hemmet) tjänar man in på bland annat bränsle till bilen, platser i kollektivtrafiken och kontorsyta för arbetsgivare.

Som miljöbloggen Evreka.com säger finns det fler fördelar med distansarbete, såsom:

  • Minskade växthusutsläpp.
  • Bättre luftkvalitet (främst i större städer).
  • Minskad elkonsumtion för arbetsgivaren.
  • Minskat behov av inventarier och kontorsprodukter (allt ifrån kaffebryggare till personalmatsalen till hörnsoffor för fikarummet)

4 sätt att själv göra VPN-företagen mer miljövänliga

Nedan berättar vi om 4 sätt som du som konsument kan använda för att påverka VPN-företagen så de blir mer miljövänliga.

1. Se till att en modern krypteringsteknik används

VPN-företag som är miljövänliga använder lättviktiga och strömsnåla VPN-protokoll som WireGuard eller OpenVPN (WireGuard är den mest miljövänliga krypteringsmetoden). Om det VPN-företag du använder inte har WireGuard bör du föreslå att de skaffar stöd för det.

2. Använd förnybar energi

Att använda miljövänlig energi från solceller eller miljövänlig energi från vattenkraft i sina servercenter är en bra idé. Så fråga ditt VPN-företag vilken energilösning de har för sina serverhallar, och försök påverka dem att gå över till förnybar energi (om de inte redan gjort det).

3. Använd VPN-tjänsten på rätt sätt

När du inte har behov av att exempelvis vara anonym på internet, låsa upp streamingtjänster eller vara uppkopplad mot ditt företag behöver du inte ha igång din VPN. Så vid vanlig vardagssurf rekommenderar vi att du stänger av din VPN-tjänst för att spara ström.

4. Engagera dig politiskt

Regeringens misslyckade skattelättnader för el som it-jättar såsom Facebook, Google och Amazon fick av staten fram till 2022 ledde till irritation. It-företagen drev sina alltså sina datahallar billigt på grund av staten som ”gav bort” elen nästan gratis.

För att vi i Sverige ska nå våra energimål krävs det att alla datacenter har krav på miljövänlig drift. Att ge skattelättnader till storföretag ska komma i sista hand, och krav på sunt miljötänk ska komma först i prioritetsordningen.

Om fler engagerar sig för miljön kommer sannolikt positiva saker hända. Nästan alla politiska partier har miljömål, så läs på om dem och engagera dig gärna.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera

Skip to content