STWI

5 sätt att återvinna/bli av med din gamla badtunna

Badtunnor har en begränsad livslängd, så förr eller senare fungerar de inte längre. Av den anledningen berättar vi här om 5 saker du kan göra om du har tankar på att göra dig av med din gamla badtunna.

5 sätt att ta hand om din gamla badtunna

  1. Laga den.
  2. Återvinn den.
  3. Ge bort den.
  4. Sälj den.
  5. Gör något kreativt med den.

Nedan berättar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Laga din gamla badtunna

Bara för att din badtunna inte fungerar perfekt behöver inte det betyda att den är så pass dålig att du måste återvinna den. I många fall kan det räcka med att byta ut trämaterialet alternativt kaminen, sen har du en fungerande badtunna igen.

Allt du behöver göra för att laga din gamla badtunna är att köpa rätt virke och/eller reservdelar. Det är även en bra idé att höra av dig till tillverkaren och höra om det finns garanti kvar på badtunnan, eller om du kan köpa original-reservdelar till ett bra pris.

Läs mer: De 10 mest hållbara företagen i världen.

2. Återvinn din gamla badtunna

Om din badtunna är i ett så pass dåligt skick att du inte kan laga det är det en bra idé att ta med det till närmsta återvinningsstation. På återvinningsstationen separeras alla delar av personalen på återvinningsstationen.

Men värt att vet är också att du kan separera alla beståndsdelar i förväg. Om du väljer att själv göra grovjobbet sänker du avfallsavgiften samtidigt som transporten av badtunnan förenklas. Om du behöver en ny badtunna efter du återvunnit den gamla finns det många återförsäljare som säljer nya badtunnor.

Att köpa en vedeldad badtunna är en bra idé om du har god tillgång till ved och inga nära grannar som kan bli störda av röken. Gasoleldade badtunnor passar i sin tur bättre i tätbebyggda områden tack vare att de är helt ljudlösa, luktfria och rökfria.

3. Ge bort din gamla badtunna

Även om du själv inte uppskattar din gamla badtunna finns det andra som gör det. Så lägg ut en annons på exempelvis Blocket och/eller Facebook Marketplace där du berättar att den som vill ha badtunnan får den mot att de kommer och hämtar den hos dig.

En bra sak med att ge bort sin gamla badtunna är att du sparar på miljön då någon annan kommer använda din badtunna istället för att köpa en ny. Du vinner även tid och pengar då du slipper forsla iväg badtunnan till en återvinningsstation.

4. Sälj din gamla badtunna

Om din badtunna är i ett tillräckligt bra skick för att säljas (och du behöver pengarna) borde du också göra det. Men om du inte lyckas få några pengar för det kan du lika gärna skänka bort det för att bland annat spara tid och tänka på miljön.

Läs mer: De 10 mest organisationerna varumärkena i Sverige.

5. Går något kreativt med din gamla badtunna

Det är en god idé att ge badtunnor som är i gott skick ett nytt liv, alltså ett liv som något annat än som vad tilltänkt från början. Du kan exempelvis isolera badtunnan och bygga om den till en hundkoja, men du kan även bygga om den till en enklare förvaringsbod.

Endast fantasin sätter gränserna för vad du kan bygga om din gamla badtunna till. Och allt du behöver för att lyckas är lite hantverkarvana eller bra kontakt med en snäll snickare/hantverkare som hjälper dig.

Läs mer: Att beställa matkassar: är det bra för miljön?

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera