STWI

De 10 mest hållbara företagen i världen

Det är inte de största företagen som är mest hållbara såsom Apple, Microsoft eller Ikea. Utan dessa företag som du kan läsa om nedan.

Världens 10 mest hållbara företag

  1. Schnitzer Steel Industries.
  2. Vestas Wind Systems.
  3. Brambles.
  4. Brookfield Renewable Partners.
  5. Autodesk.
  6. Evoqua Water Technologies.
  7. Stantec.
  8. Siemens Gamesa Renewable Energy.
  9. Taiwan High-Speed Rail.
  10. Dassault Systemes.

Nedan ger vi dig mer information om de företag vi precis nämnt.

Läs mer: Här hittar du de 10 mest hållbara organisationerna i Sverige.

1. Schnitzer Steel Industries (återvinner metaller)

Schnitzer Steel Industries återvinner främst stål, men även andra typer av metaller som bland annat används inom järnväg och industri. Det som gör att detta företag är världsbäst inom hållbarhet beror på att de har kommit på ett särskilt effektivt sätt återvinna metaller på.

Deras smältugnar, som i sin tur återvinner metallerna drivs nämligen av vattenkraft. Det medför att utsläppen blir minimala. I synnerhet om du jämför med deras branschkollegor som har mycket att lära av Schnitzer Steel Industries.

2. Vestas Wind Systems (tillverkar vindturbiner)

Vestas Wind Systems är ett danskt företag som tillverkar vindturbiner till vindkraftverk. Två viktiga anledningar till att de räknas som ett särskilt hållbart företag inkluderar att de minskat sina växthusutsläpp med 24 % på bara några år, och för att de tar ansvar för såväl deras egna anställda som anställda inom hela deras försörjningskedja.

3. Brambles (ett logistikföretag)

Logistikföretaget Brambles arbetar med hållbarhet på flera sätt. De är särskilt duktiga på att minimera svinn inom försörjningskedjor, och de är även bra på att återvinna alla varor som hör till logistikarbete såsom lastpallar och containrar.

Brambles är även ett föredöme när det kommer till att ge sina anställda, och alla andra som är anställda inom deras försörjningskedja rättvisa löner.

4. Brookfield Renewable Partners (ett elbolag)

Elbolaget Brookfield Renewable Partners tillverkar el som är 99 % förnybar. Den el de tillverkar kommer bland annat från vattenkraft, vindkraft och solkraft.

Det finns många elbolag som bara tillverkar förnybar el, men anledningen till att just Brookfield Renewable Partners räknas som särskilt bra inom hållbarhetsarbete beror på att de tillverkar så pass mycket förnybar energi.

Närmare bestämt tillverkar bolaget 24,000 megawatt med energi per år, vilket är extremt mycket energi.

5. Autodesk (it-företag)

It-företaget Autodesk har tagit fram en mjukvara som gör såväl byggnader som infrastruktur mer optimerad för just hållbarhet. Det bästa med deras program är att det hjälper till att hålla nere råvaruåtgången, vilket alla tjänar på. Alltså såväl miljön som de företag som använder programvaran.

6. Evoqua Water Technologies (vattenrengöring och it)

Evoqua Water Technologies arbetar inom vattenrengöring, och hjälper allt ifrån industrier till shoppingcenter när det kommer till att rena deras vattenavfall.

Den största anledningen till att just Evoqua Water Technologies är så pass hållbara beror på att deras reningsprocess är särskilt innovativ och effektiv.

Värt att veta är även att företaget äger en mjukvara som hjälper företag bygga bättre vattenreningssystem, vilket kommer göra mycket skillnad för miljön i det långa loppet.

7. Stantec (konsultbolag)

Konsultbolaget Stantec samarbetar tätt med FN, och har hjälpt dem teckna hållbarhetsavtal med över 70 stora företag. Så även om Stantec inte är lika stora och mäktiga som FN är de mycket betydelsefulla när det gäller att sprida hållbarhetstänket världen över.

8. Siemens Gamesa Renewable Energy (vindenergitillbehör)

Ett dotterbolag till Siemens, närmare bestämt Siemens Gamesa Renewable Energy är ledande när det kommer till att erbjuda moderna och effektiva vindenergitillbehör.

Att ha effektiva vindkraftverk är förstås superviktigt för miljön, men du ska även tänka på att Siemens Gamesa Renewable Energy är bra på alla områden inom hållbarhet. Alltså även inom det ekonomiska och sociala planet.

9. Taiwan High-Speed Rail (järnvägsbolag)

Det taiwanesiska järnvägsbolaget Taiwan High-Speed Rail transporterar varje år omkring 43 miljoner passagerare.

Två viktiga anledningar till att Taiwan High-Speed Rail räknas som ett särskilt hållbart företag beror på att de släpper ut ytterst lite växthusgaser, och för att de betalar sina anställda rättvisa löner.

10. Dassault Systemes (it-företag)

It-företaget Dassault Systemes gör mjukvaruprodukter för tillverkningsindustrin. Deras mjukvara har ett högt fokus på just hållbarhet, och Dassault Systemes är också i full gång med att bli helt klimatneutrala. Dassault Systemes får även beröm för att de betalar ut rättvisa löner till sina anställda.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera