Här berättar vi allt du behöver veta om hur du anordnar en loppis, och på vilka sätt det är hållbart att handla på och anordna loppisar.
Så anordnar du en loppis
Gör alla nödvändiga förberedelser
Att göra förberedelser innefattar saker såsom vad du ska sälja, var du ska sälja och om du måste skatta för det du säljer.
Var du ska anordna loppisen?
Du kan anordna din loppis på privat mark såsom i din trädgård eller i garaget. Du kan även anordna loppis på allmän mark, men för att få göra det krävs tillstånd från polisen. Här har du länken för tillståndsansökan för loppis hos polisen.se.
Att hyra lokal och sälja sina saker där är sällan en bra idé om du ska anordna loppis i mindre skala. Men om du och några fler går ihop är det sannolikt kostnadseffektivt att hyra en lokal, men det är ju samtidigt gratis att sälja från sin egen tomt.
Som du kan läsa om i denna artikel om loppisar i Göteborg finns det där stora loppisar både på privat och allmän mark. Två kända loppisar från Göteborg är loppisen i Fristaden och loppisen i Linnéstaden.
Vad ska du sälja?
Att bestämma vad du ska sälja redan innan är nödvändigt för att loppisen ska få tillräckligt med varor för att en loppis ska vara värt det. Så se till att märk upp allt du ska sälja och ett ungefärligt pris du vill ha för varje produkt.
Vad måste du skatta?
Du får idag sälja produkter från ditt eget hem för upp till 50 000 kr utan att behöva skatta för det. Gränsen på 50 000 kr gäller per år och hushåll.
Det är ovanligt att sälja saker på loppis för över 50 000 kr, men tänk på att gränsen för skattefrihet gäller per år. Har du redan sålt en soffa och ett soffbord för 25 000 kr har du bara 25 000 kr kvar att sälja för skattefritt.
När ska du ha din loppis
Du borde också anordna din loppis vid en tidpunkt då folk generellt är lediga, såsom på helgen, strax innan jul eller på sommarsemestern.
Se till att ha en bra struktur
När du väl anordnar din loppis ska du se till att alla, eller åtminstone många varor är uppmärkta med pris, exempelvis med hjälp av post it-lappar. Du ska även se till att ha varorna uppställda på starka bord, och placera produkterna så de syns tydligt.
Du ska också se till att alla produkter du säljer är rengjorda, och har ett värde som någon är villig att betala. Att försöka sälja saker som inte har något värde i pengar sänker bara intresset för din loppis, så undvik det.
Att ta betalt gör du lättast med Swish. Gå till hemsidan för Swish och beställ en utskrivbar PDF med QR kod så kan dina kunder betala på ett enkelt sätt.
Är det hållbart att gå på loppis?
Ja, det är hållbart att gå på och handla på loppis. När du går på loppis kan du fynda och shoppa utan att något nytt behöver tillverkas, vilket är mycket bra för den ekologiska hållbarheten.
Att gå till en loppis och bara handla bra att ha-saker är förstås inte bra, men så länge du handlar produkter du behöver är det bra för miljön att både anordna och gå på loppis.
Kommentera