STWI

Att beställa matkassar: är det bra för miljön?

Det finns matkasselösningar från exempelvis Hello Fresh och Linas Matkasse. Många väljer att prenumerera på dem, men är det bra för miljön att göra det? Den frågan och fler svarar vi på precis nu.

Vad är en matkasselösning?

En matkasselösning är en produkt du köper av ett företag som levererar matvaror och recept hem till dig som du kan tillaga i hemmet. Till skillnad från när du handlar i affären får du bara de matvaror du behöver för att kunna tillaga recepten, fast vissa basvaror måste du ha hemma.

Två av de mest populära matkasselösningarna i Sverige är Hello Fresh och Linas Matkasse. Vi recenserar inte matkassar på denna webbsida, men här finns en recension av Hello Fresh om du är intresserad att läsa om dem. De är den största matkasseleverantören i Sverige.

Är det bra för miljön att beställa matkassar?

Ja, det är bra för miljön att beställa matkassar från matkasseleverantörer. Främst tack vare att matsvinnet minskar, för att det blir mindre impulsköp och för att du slipper åka till affären lika ofta som förut.

Det är också ett stort plus att hela försörjningskedjan kortas ned.

Matkasseföretag har en kortare försörjningskedja

Försörjningskedjan vid inköp från mataffären

När du köper din mat från mataffären såsom Willys eller Ica är försörjningskedjan enligt nedan.

 1. Maten tillverkas av bönder.
 2. Maten transporteras till en distributionscentral.
 3. Maten transporteras till en grossist.
 4. Maten transporteras till en affär.
 5. Du åker till affären och handlar mat.
 6. Du åker hem från affären med din mat.

Totalt är det sex steg i försörjningskedjan. Det är betydligt fler steg jämfört med om du köper en färdig matkasse från ett matkasseföretag.

Försörjningskedjan när du prenumererar på matkassar

 1. Maten tillverkas av bönder.
 2. Maten transporteras till matkasseföretaget.
 3. Maten transporteras hem till dig.

Som du ser ovan finns här bara tre steg. Det medför att miljöpåverkan blir lägre när du handlar matkassar från ett matkasseföretag.

Värt att veta är att den försörjningskedja vi gav exempel på ovan kommer från Hello Fresh, och att försörjningskedjan för olika matkasseföretag i regel ser olika ut.

Matkasseföretagen tar egna initiativ

I princip alla matkasseföretag vet att miljö och hållbarhet är viktigt. Därför väljer de att satsa stort inom hållbarhet och miljötänk.

Exempel på sådana insatser är:

 • Satsningar på miljövänliga förpackningsmaterial.
 • Satsningar på moderna transporter med bilar med nollutsläpp (oftast elbilar).
 • Satsningar på att köpa in lokalt odlad mat.

Två föredömen inom matkassebranschen är Linas Matkasse och Hello Fresh. Läs gärna om hållbarhetsarbetet hos Linas Matkasse om du vill ha ett exempel på en genomtänkt och väl utförd hållbarhetsplan.

Men det gör matbutikerna också

Matbutiker såsom Willys gör också sitt för att verka för en god miljö. De har certifierat alla sina butiker så de uppfyller de krav som Bra Miljöval satt upp. Från och med 2017 blev alla Willys butiker märkta med Bra Miljöval.

Men en annan stor matkedja, alltså Ica, gör också sitt för miljön. De har program med mål att bland annat minska matsvinn, värna om den biologiska mångfalden och för en minskad plastanvändning.

Ica är faktiskt ett av de mest hållbara företagen i Sverige. Sammanfattat kan man säga att mataffärerna också är bra på att tänka på miljön.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera

Skip to content