STWI

Är naturgas miljövänligt? (Naturgasens miljöpåverkan)

Naturgas räknas som ett fossilt bränsle. Men är naturgas lika dåligt som olja och kol?

Den frågan och fler får du svar på precis nu.

Är naturgas miljövänligt?

Ja, naturgas är ganska miljövänligt. Det är mycket mer miljövänligt än olja och kol, men det är samtidigt mindre miljövänligt än solceller, vattenkraft och vindkraft. Andra bra saker med naturgas är att det ger planerbar energi och att naturgas är en tillförlitlig energikälla.

Så miljövänligt är naturgas

Nedan ser du hur miljövänligt naturgas är jämfört med andra vanliga energislag. Alla data är hämtade från en studie som EU-kommissionen beställt.

EnergislagMiljöpåverkan
Kolkraft95
Olja90
Naturgas38
Kärnkraft20
Solkraft15
Vindkraft3
Vattenkraft1

Bra saker med naturgas

Naturgas är det bästa fossila bränslet

Om man förbränner naturgasen på rätt sätt uppstår ett blått sken, vilket betyder att i princip inget som är skadligt släpps ut i luften. ”Renheten” i förbränningen gör alltså att naturgas ska räknas som det bästa fossila bränslet.

Naturgas är enkelt att transportera

Naturgas kan transporteras långa sträckor utan att någon energiförlust sker. Detta till skillnad från förnyelsebar energi där en viss nätverksförlust sker när elektriciteten transporteras längre sträckor.

Vanliga transportmetoder för naturgas inkluderar pipelines och stora containerfartyg.

Läs mer: Så miljövänligt är kärnkraft.

Dåliga saker med naturgas

Det finns risk för olyckor

Naturgas är lättantändligt och kan explodera om det behandlas på fel sätt. Det finns även risk för sabotage och läckage i pipelines som transporterar naturgas över längre sträckor.

Naturgas släpper ut miljöfarliga ämnen

Som vi nämnt tidigare ger förbränningen av naturgas inte upphov till någon större miljöförstöring om det bränns på rätt sätt. Men det är närmast omöjligt att förbränna naturgas på ett idealt sätt hela tiden, så förr eller senare släpps farliga ämnen ut i luften som skadar miljön.

Så även om naturgas brinner mer ”rent” än andra fossila bränslen får man alltid stå ut med ett visst utsläpp av miljöfarliga ämnen när man förbränner naturgasen.

Läs mer: Så miljövänligt är vattenkraft.

Naturgasen kommer ta slut

Naturgas tillverkas av förmultnade växter och djur som finns långt under jordskorpan, och som har legat där i miljontals år. Förr eller senare tar det förmultnade materialet slut, och då kan man inte längre använda naturgas för att skapa energi.

Enligt Worldometers tar det strax över 50 år innan all världens naturgas tagit slut förutsatt att man förbränner naturgas i oförändrad takt.

Dessa länder har mest naturgas

PlaceringLandAndel naturgas
1Ryssland24%
2Iran17%
3Qatar13%
4USA5%
5Saudiarabien4%
6Turkmenistan4%
7Förenade Arabemiraten3%
8Venezuela3%
9Nigeria3%
10Kina2%
Profilbild

Therese Granberg

Kommentera

Skip to content