STWI

Finns det miljövänliga mobilabonnemang egentligen?

Då vi ser ett ökat intresse i miljöfrågor, både globalt och i Sverige, är det lätt att förstå att många vill ha mobilabonnemang hos en operatör som värnar om miljön. Här berättar vi hur det fungerar med miljömärkta mobilabonnemang i Sverige.

Finns det miljövänliga mobilabonnemang i Sverige?

Ja, det finns miljövänliga mobilabonnemang i Sverige. De mobilabonnemang vi klassar som miljövänliga är de som är märkta med Bra Miljöval. Det är en miljömärkning som bland annat ställer krav på återvinning och användning av miljömärkt el.

6 viktiga krav Bra Miljöval ställer på operatörerna

  1. Operatörens mobilnät ska drivas med miljömärkt el.
  2. Abonnenterna ska kunna lämna in sina uttjänta mobiler för återvinning eller återbruk.
  3. Operatören måste upplysa kunder om hur de minskar den del av deras miljöbelastning som är kopplad till deras mobilanvändande.
  4. Operatören måste upplysa abonnenter som redan har telefon att de kan återanvända den vid förnyelse av sitt mobilabonnemang.
  5. Operatören ska erbjuda enkla och bra prissatta reparationer av kundernas mobiltelefoner.
  6. Abonnenterna ska få incitament för att behålla den mobiltelefon de redan har, i stället för att skaffa en ny via operatören.

Exempel på mobiloperatörer med miljömärkta abonnemang

Tre

Tre har flera mobilabonnemang för företag som är miljömärkta med Bra Miljöval. Som Tre själva skriver på sin hemsida måste du hålla dig till vissa regler för att använda Bra Miljöval-märkningen i din marknadsföring.

Du ska bland annat ha ett aktivt Bra Miljöval-abonnemang, och du måste vara tydlig med att det bara är mobilabonnemanget som är miljömärkt och inte hela ditt företag.

Verbal

Mobiloperatören Verbal har mobilabonnemang som alla är miljömärkta med Bra Miljöval. För att kunna uppfylla de krav som Bra Miljöval satt upp står de för en stor del av kostnaden för mobilskal. Mobilskal förlänger oftast livslängden för mobiler samtidigt som reparationskostnaderna i regel minskar tack vare skalets skyddande egenskaper.

Deras kunder får också en bra rabatt på reparationer av sina mobiltelefoner och möjlighet att köpa begagnade mobiler via en extern partner.

Läs mer: Så påverkar VPN-tjänster miljön – och vad är en VPN?

ETC Mobil

ETC Mobil är ytterligare en operatör som erbjuder miljömärkta mobilabonnemang. Alla deras företagsabonnemang är märkta med Bra Miljöval.

ETC var faktiskt den första mobiloperatören som fick märkningen Bra Miljöval för mobiltelefoni. Den märkningen fick de redan 2020, alltså samma år som Bra Miljövals märkning för mobiler blev ansökningsbar.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera

Skip to content