STWI

10 viktiga riktlinjer och tips inom hållbarhet

Alla kan göra mer för att leva mer hållbart. Så av den anledningen ger vi dig här våra 10 bästa tips för att du ska kunna leva mer hållbart.

10 tips (guidelines) för att leva mer hållbart

  1. Handla färre prylar.
  2. Bojkotta produkter som inte är miljövänliga.
  3. Köp miljömärkta produkter.
  4. Undvik vatten från PET-flaskor.
  5. Kör mindre bil.
  6. Byt till grön energi.
  7. Ha fler möten på webben.
  8. Ät mer ekologiskt.
  9. Köp second hand-prylar.
  10. Återvinn mer.

Nedan berättar vi om de tips vi precis gett dig i större detalj.

1. Handla inte så mycket prylar

Även om du återvinner allt du äger och har bidrar du fortfarande till miljöförstöringen om du köper för mycket saker.

Om du exempelvis köper 20 tröjor per år och återvinner dem när de blivit noppriga och fula bidrar du fortfarande med ett betydande klimatavtryck. Inte minst på grund av att tillverkning, frakt och personal krävs för att du ska kunna köpa tröjorna.

Så innan du köper något, fundera på om du verkligen behöver produkten eller om du faktiskt redan har prylar så du klarar dig.

2. Bojkotta produkter som inte är hållbara

Som rubriken säger borde du bojkotta produkter som inte är hållbara. Två produktkategorier som inkluderas här är bland annat kläder som kommer från fabriker där barnarbete pågår, och matvaror med palmolja som tillverkats på ett oetiskt sätt.

3. Köp produkter med miljömärkning

Allt ifrån frukt till kläder kan vara miljömärkt, så ha som vana att handa miljömärkta produkter så ofta du bara kan. Bland de mest välkända miljömärkningarna du hittar i Sverige inkluderas Krav, Fairtrade, Bra miljöval, Svanen och Svalan.

Läs mer: En lista över de 10 mest hållbara företagen i världen.

4. Köp inte vatten på flaska

Även om du gillar att dricka vatten på flaska är det en bra idé att inte göra det för ofta. Även om du återvinner alla dina PET-flaskor måste de fortfarande transporteras och återtillverkas i en fabrik som bidrar med utsläpp. Det bästa är alltså att dricka vatten från kranen.

5. Kör inte bil så ofta

Att pendla med bilen till och från jobbet när man inte har något annat val är förstås helt okej. Men om du kan välja, se då till att samåka eller att åka kollektivt till och från jobbet. Att cykla istället för att ta bilen (när du inte ska så långt) är också en bra idé.

6. Köp miljövänlig el

Att köpa miljövänlig el från exempelvis vind-, vatten- och/eller solenergi är alltid en bra idé. Allt du behöver göra för att få ett grönt elavtal är att ringa till ditt elbolag och begära att få det. Om ditt elbolag inte erbjuder det borde du byta elbolag.

Värt att veta är även att gröna elavtal inte brukar vara dyrare än vanliga elavtal. Ibland kan det vara marginellt dyrare att skaffa grön el, men den lilla extrakostnaden är värd varenda krona.

7. Genomför dina möten online

Att ha möten via digitala tjänster såsom Skype och Google Meet är en smidig, och inte minst klimatsmart idé. Istället för att flera personer måste transportera sig till en mötesplats kan alla samlas digitalt utan att behöva slösa på naturens resurser.

Vi vill påstå att digitala möten är bra för såväl plånboken som för miljön, så det är en bra idé att mötas digitalt när det passar.

Läs mer: En lista över de 10 mest hållbara organisationerna i Sverige

8. Ät ekologiskt

Jag har själv som vana att äta vegetariskt minst två dagar i veckan, men så långt behöver du inte gå om du inte vill. Det räcker med att köpa ekologiska produkter i livsmedelsbutiken såsom ekologisk mjölk, ekologiskt kaffe och ekologisk frukt. Med bara den insatsen gör du stor skillnad.

9. Köp second hand-produkter

När du köper begagnade produkter, exempelvis på Blocket eller på Facebook Marketplace sparar du på miljön. Att köpa en tre år gammal speldator istället för en sprillans ny spelmaskin sparar såväl på miljön som din plånbok, för att nämna ett exempel.

10. Återvinn fler produkter

Se till att panta, att slänga tomma batterier på återvinningscentralen och att källsortera så mycket du bara kan. Att källsortera tar inte så lång tid samtidigt som det hjälper vår miljö oerhört mycket.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera