STWI

Krävs energideklaration vid försäljning av bostad?

När du säljer din bostad är det mycket att tänka på. Du ska kanske pruta på räntearvodet, beställa besiktning av fastigheten och ägna dig åt homestyling.

Men du får inte glömma bort att ha en energideklaration på plats om det behövs. I denna artikel berättar vi varför just det är så viktigt.

Regler för energideklaration vid bostadsförsäljning

Regler för energideklaration vid försäljning av bostadshus

När du säljer ditt bostadshus måste du ha en energideklaration som i sin tur har en giltighetstid på 10 år. Men om du redan har en giltig energideklaration behöver du inte skaffa en till bara för att du ska sälja ditt bostadshus.

Tänk även på att en energideklaration krävs för hela fastigheten även om du bara säljer en del av den.

Regler för energideklaration vid försäljning av bostadsrätt

När du säljer din bostadsrätt är det inte du, utan istället din bostadsrättsförening som ansvarar för att det ska finnas en giltig energideklaration vid försäljningsögonblicket. Det är ju faktiskt bostadsrättsföreningen som äger lägenheten, och inte du som säljare.

Men du ska samtidigt tänka på att det är du som säljare som ansvarar för att energiklassen finns med i annonsen, och att de potentiella köparna får ta del av energideklarationen.

Så när du säljer din bostadsrätt är det inte som när du säljer ditt bostadshus. För när du säljer ditt hus ansvarar du ju både för att upprätta en energideklaration och för att informera alla säljare om att en energideklaration faktiskt finns.

Vad händer om säljaren glömmer skaffa en energideklaration?

Om det funnits ett krav på säljaren att upprätta en energideklaration och denne inte gjort det, då har köparen rätt att begära att säljaren betalar för den.

Det spelar ingen roll om säljaren inte vill betala. För om det händer kan köparen skaffa en energideklaration och efter det fakturera säljaren för det köparen betalade för energideklarationen.

Läs mer: Så miljövänligt är solceller (+ jämförelse med andra energislag)

Det finns undantag

Köparen har 6 månader på sig (från tillträdesdagen) att begära en energideklaration av säljaren. Om köparen inte begärt en energideklaration av säljaren inom det tidsspannet har köparen också förverkat sin rätt att få en kostnadsfri energideklaration av säljaren.

Värt att veta är också att köparen måste berätta att hon vill ha en energideklaration innan hon skriver under köpeavtalet. För när köpeavtalet är undertecknat kan köparen inte komma och begära en kostnadsfri energideklaration av säljaren. Då måste hon stå för den själv.

Kan man förhandla bort lagen om energideklaration?

Nej, lagen är tvingande. Det betyder att ingen av parterna får möjlighet att avtala bort skyldigheten gällande att ha en giltig energideklaration vid försäljningen.

Finns det regionala avvikelser?

Nej, det finns inte några regionala avvikelser för de regler som gäller för energideklaration vid försäljning av fastigheter. Så de regler som gäller för exempelvis energideklaration i Stockholm gäller också för energideklaration i Vetlanda, Kiruna, Göteborg och resten av Sverige.

Externa källor

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera