STWI

Vad gör en sustainability manager egentligen?

Det är både spännande och nödvändigt att arbeta inom hållbar utveckling och miljö. Så av den anledningen ska du få lära dig om en viktig arbetstitel, närmare bestämt den som sustainability manager.

Vad är en sustainability manager?

En sustainability manager ser till att hela företaget arbetar på ett hållbart sätt. Vanligen arbetar en sustainability manager med att utvärdera om företaget och dess försörjningskedja arbetar enligt de miljömål som är uppsatta. Det är även vanligt att man sätter upp nya hållbarhetsmål.

Så blir du en sustainability manager

För att bli en sustainability manager krävs vanligtvis att du har en masterexamen på ett universitet inom något av nedanstående ämnesområden:

 • Miljöingenjör
 • Byggingenjör
 • Hållbarhetsingenjör
 • Solenergiingenjör

Fast värt att veta är att många olika typer av universitetsutbildningar kan ge behörighet bara de kan kopplas mot hållbarhet, logistik och/eller teknik.

Detta borde en sustainability manager ha kunskap om

En sustainability manager borde ha bra kunskaper om vad en försörjningskedja (supply chain) är, och så även förstå hur ny och mer miljövänlig teknik fungerar och kostar.

Med rätt förkunskaper kan du i undantagsfall bli en sustainability manager även om du inte har rätt kvalifikationer såsom en universitetsutbildning.

Andra kunskaper en sustainability manager borde ha inkluderar:

 • Bra kunskaper inom matematik.
 • Bra analytiska kunskaper.
 • Bra kunskaper inom geografi.
 • Perfekta kunskaper i svenska, och helst ska du även prata flytande engelska.
 • Bra sinne för detaljer.

6 saker en sustainability manager gör

 1. Leder och följer upp miljöarbete.
 2. Fastställer vilka nyinvesteringar inom hållbarhet som behöver utföras.
 3. Håller koll på den senaste tekniken inom nollutsläpp och tar till sig nya miljöråd från forskare.
 4. Ser till att alla i personalstyrkan får reda på vilka hållbarhetsmål som finns.
 5. Ser till att alla på företaget arbetar enligt de hållbarhetsmål som satts upp.
 6. Kartlägger och minimerar svinn på tillverkningsindustrier.

Så mycket har en sustainability manager i lön

En nyutbildad sustainability manager tjänar i regel mellan cirka 35 och 55 000 kr/mån. En sustainability manager med lite till måttlig erfarenhet tjänar oftast mellan cirka 55 och 65 000 kr/mån, medan en erfaren sustainability manager i regel tjänar mellan 65 och 100 000 kr/mån.

Viktiga faktorer som avgör vad en sustainability manager tjänar inkluderar var hon jobbar, vem hon jobbar för och hur många timmar i veckan hon jobbar.

Vad är en supply chain sustainability manager?

En supply chain sustainability manager är en person som främst arbetar med hållbarhet i den försörjningskedja företaget har. Så om ett företag tillverkar plastburkar jobbar deras supply chain sustainability manager med att bland annat minimera miljöpåverkan för alla underleverantörer.

Han ser även till att alla inom försörjningskedjan får en rättvis lön, och att alla samarbetspartners arbetar enligt bästa praxis inom hållbarhet. Förenklat kan man säga att en supply chain sustainability manager har ungefär samma arbetsuppgifter som en sustainability manager, fast ett lite smalare uppdrag.

Profilbild

Therese Granberg

Kommentera