STWI

Så länge håller din julmat (+ hållbarhetstips för julbordet)

Vid jul är det bra att veta hur länge julmaten håller så man inte riskerar att sätta tänderna i något som smakar illa. Det är också ett bra miljö- och hållbarhetstänk att förvara maten så länge som den går att äta.

I denna artikel berättar vi först hur länge klassisk svensk julmat normalt håller, och därefter ger vi dig fler hållbarhetstips som berättar hur du firar en mer miljövänlig jul.

Artikelns innehåll

Så länge håller julmaten

Här nedan berättar vi hur länge julmaten normalt håller i kyl, och om de kan frysas in eller inte.

Alla kalla och varma julrätter

ProduktKan frysasHållbarhet i kyl
BrunkålJa2-3 dagar
BrysselkålJa14-21 dagar
Dopp i grytanJa5 dagar
Gravad laxJa7-14 dagar
GrönkålJa2-3 dagar
GubbröraNej3-5 dagar
Inkokt laxJa7 dagar
Inlagd sillNej14-21 dagar
Janssons frestelseJa2-3 dagar
JulkorvJa7 dagar
JulskinkaJa7 dagar
Kallrökt laxJa3-4 dagar
Kokt potatisNej2-3 dagar
KroppkakorJa7 dagar
KöttbullarJa7 dagar
LaxpatéJa5 dagar
LeverpastejJa7 dagar
Lutfisk med vitsåsJa5 dagar
Omelett med stuvningNej5 dagar
PatéJa2-3 dagar
PrinskorvJa7 dagar
RäkorJa1-2 dagar
RevbensspjällJa7 dagar
RisgrynsgrötJa2-3 dagar
RödkålJa14-21 dagar
Rökta korvarJa7 dagar
SalamiJa7 dagar
SenapssillNej14-21 dagar
SillsalladNej2-3 dagar
SkaldjurspatéJa7 dagar
StrömmingJa3 dagar
SvampstuvningJa5 dagar
Varmrökt laxJa7 dagar
ÄggNej5-7 dagar

Alla jultillbehör

ProduktKan frysasHållbarhet i kyl
GräddfilNej7-10 dagar
GräslökJa2-3 dagar
HovmästarsåsJa5 dagar
KavringJa4-5 dagar
KetchupNej14-21 dagar
KnäckebrödNej60 dagar
MajonnäsNej14-21 dagar
MarmeladJa14-21 dagar
OstarJa21-28 dagar
RödbetssalladJa2-3 dagar
Rödlök, hackadJa7 dagar
Rårörda lingonJa14-21 dagar
SenapNej14-21 dagar
TunnbrödJa4-5 dagar
VörtbrödJa4-5 dagar
ÄppelmosJa7 dagar

Alla sötsaker

ProduktKan frysasHållbarhet i kyl
ChokladmousseJa5 dagar
ClementinerNej10 dagar
DadlarNej30-60 dagar
FruktkakaJa30 dagar
IschokladJa30 dagar
KlenäterJa5-7 dagar
KnäckJa60 dagar
KolorJa21 dagar
Lussebullar/LussekatterJa2-3 dagar
MandelmusslorJa14-21 dagar
MarsipanJa21 dagar
NötterJaSe märkning
OstkakaJa4-5 dagar
PannacottaJa3-4 dagar
PepparkakorJa30-60 dagar
PolkagrisarNej180 dagar
Ris à la MaltaNej2-3 dagar
Rocky roadJa21 dagar
SaffranspannkakaJa5 dagar
SaffransskorporJa30-60 dagar
SkumtomtarNejSe märkning
StruvorJa7-14 dagar
Torkade fikonNejSe märkning
ÄpplenNej14-42 dagar

Köp inte för mycket mat

Ett annat bra tips är att inte köpa mer mat än du kan göra av med. Matsvinn är ett stort miljöproblem, och för att köpa lagom med mat kan du använda vår portionsguide nedan i samband med att du planerar inför julbordet.

ProduktMängd/Person
Sill65 g
Gräddfil0,25 dl
Sillsallad2 msk
Potatis75 g
Löjrom/stenbitsrom/sikrom15 g
Grönsallad eller tomatsallad50 g
Rökt eller gravad lax i skivor50 g
Varmrökt lax50 g
Gravlaxsås2 msk
Rökta produkter, kallskuret50 g
Skinka50 g
Rödkål50 g
Små köttbullar80 g
Prinskorv60 g
Janssons frestelse70 g
Julkorv50 g
Hårt bröd15 g
Mjukt bröd50 g
Hårdost25 g
Dessertost20 g

Ett annat bra alternativ är att äta julbord på restaurang. Då blir det inga rester samtidigt som alla får äta sig mätta. En typisk julmiddag kostar omkring 500 kr per person, men det kan det vara värt för att exempelvis minska matsvinnet och slippa diska.

Ett exempel på hur ett julbord på restaurang kan vara utformat kan du läsa om nedan via informationssidan för Kajuteriets julbord i Malmö.

Ät mer grönt

Det finns vegetariska och veganska alternativ till många julrätter. Exempelvis finns det vegansk sill och vegansk julskinka som du kan bjuda på. Kött ger normalt ett högt klimatavtryck så att variera julbordet med köttfria rätter är en bra idé.

Handla närodlat

Närodlade produkter som passar för julbordet är bland annat kål, lök och rotfrukter, så passa på att köp så mycket närodlade produkter du hittar för att värna om klimatet.

Ät mycket sill

Både sill och strömming har ett lågt klimatavtryck jämfört med annan matfisk som är vanlig till julen, särskilt lax. Ett annat bra tips är att inte äta ål för den är akut hotad i Sverige.

Profilbild

Therese Granberg