I takt med att elbilar blivit allt vanligare finns ett ökat behov för laddboxar till hemmet. Här berättar vi vad det kostar att installera en laddbox för hemmet, och vi ger dig även information om viktiga faktorer som påverkar priset på din laddningsbox.
Vad kostar en laddbox?
En laddbox för elbilar kostar i regel mellan cirka 5 000 och 20 000 kr inklusive moms, installation och det gröna avdraget på 50 % av totalkostnaden. Snittpriset är cirka 8 000 kr. Viktiga faktorer som påverkar priset är effekt, märke, funktioner och statliga avdrag.
6 faktorer som påverkar priset för en laddbox
1. Märket på laddboxen
Laddboxar som tillverkas av etablerade och populära företag såsom Easee, Garo och Zaptec kostar mer än laddboxar från okända märken som få hört talas om. Du kan räkna med att bästa laddboxen i test är av ett etablerat märke som många litar på.
2. Laddboxens effekt
Laddboxarnas effekt mäts i kW, och tumregeln säger att ju högre effekt laddboxen har desto mer kostar den. En större effekt i kW innebär också att laddningsboxen har kraft nog att ladda din elbil särskilt snabbt.
De laddboxar som säljs idag har vanligtvis en toppeffekt på antingen 11 eller 22 kW.
Läs mer: Så miljövänligt är solceller
3. Stöd för lastbalansering
Lastbalansering är ett verktyg som gör att laddboxen aldrig förbrukar mer elektricitet än vad husets huvudsäkring klarar av. När du har en laddbox med lastbalansering behöver du alltså inte oroa dig för att huset får strömavbrott när du laddar din elbil.
Lastbalansering kostar vanligtvis en mindre summa per månad. Men det finns samtidigt laddboxar som har denna funktion inbyggd och låter dig använda den gratis, alltså utan månadsavgift.
Du får räkna med att en installation av lastbalansering i ditt elnät kostar cirka 7 500 kr, och att en laddningsbox med lastbalansering som ingår i priset i regel kostar 5 000 kr mer än likvärdiga laddboxar utan gratis lastbalansering.
Tre exempel på laddboxar med lastbalansering är:
- Easee Home
- Charge Amps Halo
- Charge Amps Aura
4. Hur många elbilar du kan ladda på samma gång
Det finns laddboxar med uttag för en elbil och laddboxar med uttag för två elbilar. Laddboxar med dubbla uttag kostar generellt cirka 5 000 kr mer än likvärdiga laddboxar med ett laddningsuttag.
5. Övriga funktioner
Funktioner som möjlighet att styra laddboxen med en app, stöd för RFID-tagg och stöd för OCPP ingår oftast bara i de mest påkostade laddboxarna.
Stödet för RFID-tagg handlar om att du ska kunna låsa och låsa upp din laddbox på ett säkert sätt så bara personer med rätt RFID-tagg kan använda den.
Appstyrning handlar om att du ska kunna styra din laddbox, exempelvis lastbalanseringen, med en app som tillverkaren tillhandahåller.
OCPP är en funktion som gör att du kan ta betalt av andra personer som laddar via din laddningsbox.
Läs mer: Vad är ett grönt billån egentligen?
6. Statliga avdrag
Från och med 1 januari 2021 har privatpersoner som installerar en laddbox i hemmet rätt till ett grön teknik-avdrag på 50 % av totalkostnaden för laddbox och installation.
Men om avdraget skulle försvinna eller ändras påverkas också slutpriset på din laddbox, så det gäller att du håller koll på vilka avdrag som finns och på eventuella ändringar i avdragsreglerna.
Läs gärna Energimyndighetens artikel om det gröna avdraget om du vill veta mer om hur det fungerar.
Kommentera